• Nieuw KB over de oprichting en werking van een gemeenschappelijke interne dienst voor preventie en bescherming op het werk.
Door een onderscheid te maken tussen grote gemeenschappelijke interne diensten en kleine gemeenschappelijke interne diensten, laat het koninklijk besluit voortaan aan kleine groepen van werkgevers toe om een gemeenschappelijke interne dienst op te richten zonder een vrij ingewikkelde administratieve procedure te moeten doorlopen.
https://werk.belgie.be/nl/nieuws/nieuw-kb-over-de-oprichting-en-werking-van-een-gemeenschappelijke-interne-dienst-voor
• Toezicht Welzijn op het Werk (TWW) organiseert jaarlijks gerichte inspectiecampagnes. Dit jaar is het de beurt aan de psychosociale risico’s op het werk.
Volgende topics komen aan bod:
o De interne psychosociale procedures;
o De vertrouwenspersoon;
o Het register van feiten van geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag, gepleegd door derden;
o De algemene psychosociale risicoanalyse;
o Resultaten van risicoanalyse, genomen maatregelen en opvolging (GPP en JAP);
o Informeren en opleiden van de werknemers en de hiërarchische lijn;
o Documentatie en contactname met het team psychosociaal welzijn.
Je vindt alvast heel wat informatie met betrekking tot bovenstaande topics terug op My Liantis / Mijn Welzijn op het Werk (Documenten > Preventiedocumenten per onderwerp > 6. Psychosociaal welzijn).
• Nieuw KB over ergonomie op het werk en de preventie van Musculoskeletale Aandoeningen (MSA)
Het grote aantal werknemers dat (langdurig) afwezig is van het werk als gevolg van musculoskeletale aandoeningen (MSA) maakt duidelijk dat er dringend meer moet worden ingezet op de preventie van MSA en het verbeteren van de ergonomie op het werk in het algemeen. Deze brede aanpak wordt beschreven in de nieuwe titel van boek VIII van de codex, die voortaan “Ergonomie op het werk en preventie van MSA” zal heten.
https://werk.belgie.be/nl/nieuws/nieuw-kb-over-ergonomie-op-het-werk-en-de-preventie-van-msa
• Betere bescherming voor werknemers die een vruchtbaarheidsbehandeling volgen
Vanaf 28 april 2024 zullen werknemers die een vruchtbaarheidsbehandeling of een programma van medisch begeleide voortplanting volgen een betere bescherming genieten. Via de wet van 24 maart 2024, die tot stand kwam dankzij een parlementair initiatief, wordt enerzijds een specifieke ontslagbescherming ingevoerd voor werknemers die zo’n behandeling of programma volgen en anderzijds voorzien in een bescherming van hun arbeidsrechten wanneer zij als gevolg hiervan afwezig zijn van het werk.
https://werk.belgie.be/nl/nieuws/betere-bescherming-voor-werknemers-die-een-vruchtbaarheidsbehandeling-programma-van-medisch
• Streng verboden toegang voor minderjarigen om rookkamers in de horeca te betreden.
Sinds 15 april 2024 geldt er een verbod voor minderjarigen om rookruimtes in de horeca te betreden. Dit verbod is zowel van toepassing op klanten als op minderjarige medewerkers zoals jobstudenten.
• Rookverbod wordt uitgebreid naar het professioneel personenvervoer
Ook het rookverbod in het openbaar vervoer wordt uitgebreid naar een verbod in het volledig professioneel personenvervoer, ook als het voertuig in kwestie buiten dienst is.
Denk daarbij aan Flixbussen, schoolbussen, taxi’s, supportersbussen …
• Totaal rookverbod op een aantal welbepaalde openluchtterreinen :
pretparken, kinderboerderijen, speelterreinen, dierentuinen en sportterreinen. Op deze terreinen mogen wel goed afgebakende rookzones ingericht worden.
(vanaf 31 december 2024)
• Er mag binnen een straal van 10 meter van de ingang van openbare bibliotheken, ziekenhuizen, zorgcentra, rust- en verzorgingstehuizen, kinderdagverblijven en buitenschoolse opvang, scholen en academies niet meer gerookt worden. (vanaf 31 december 2024)
Deze zone moet ook aangeduid worden (bvb markeringen op de grond, borden, …)
Reeds bestaande, goed gedefinieerde rookzones binnen deze nieuwe zones mogen behouden blijven tot 31 december 2028.